Historie

The Pirates zijn halverwege de jaren 80 in cafe het Scheepje te Harmelen ontstaan. Na tijdelijk met Pirates 2 en de Jantjes daar te hebben gespeeld bleef uiteindelijk alleen Pirates 1 over. Door bepaalde omstandigheden is Pirates 1 begin jaren 90 verhuisd naar sportbar De Kroonkurk in sporthal De Kroon. Waar zij bij Ge Bos de ruimte kregen om 2 mooie banen aan te leggen, deze banen liggen er nog steeds. Het team Pirates 1 bestond toen al uit Berry vd Lit, Andre Voorhout, Paul Derks, John Riepe en Ton v Vliet.

Bij de Crespon KPJ had Pirates 1 al een paar keer een toernooitje georganiseerd. Ge wilde dat ook graag in de Kroonkurk. Daar werd natuurlijk gehoor aan gegeven. Jaarlijks werden er twee grote toernooien gehouden: de Teamkampioenschappen en de Open Harmelen.

De belangstelling voor het darten werd groter en al vrij rap kwam Pirates 2 erbij. Michiel Sloos, Sjoerd vd Aar en nog een paar enthousiastelingen gingen meedoen. En sindsdien is het een goede traditie er iedere anderhalf jaar een Pirates-team bij te krijgen. In 2006 zijn de twee nieuwste telgen geboren, Pirates 7 en Pirates Jeugd B. Het negende en tiende Pirates team. In 2006 bestonden de Pirates dus uit 10 teams en werden er in Harmelen een aantal  toernooien georganiseerd. In de Kroonkurk de Teamkampioenschappen, een (soms blind) Koppeltoernooi en de Open Harmelen. Bij de Crespon het Goede Vrijdag  Toernooi en er is bij Jong Nederland een invitatie-dubbeltoernooi. Cafe Wallie’s  organiseert ook twee toernooien, de Open Wallies en het Wallie Olieboldarten.  Daarnaast is er nog de strijd om de Pirates Jaarbokaal (met bijbehorend onderling toernooi en is er het afsluitende Eskes-toernooi (ook wel de clubkampioenschappen genoemd). Dat sinds 2009 het openingstoernooi van het seizoen is voorafgaand aan de Septembermarkt in Harmelen.

Sinds 2004 wordt er half september ook nog eens een Pirates DLG Open  georganiseerd. Dit succesvolle toernooi trekt al jaren spelers van naam. Jan van  der Rassel, Toon Greebe en Jelle Klaassen zijn er een paar van. Het toernooi  werd zowel in 2009 als 2010 gewonnen door aanstormend talent Ron Meulenkamp.
Sinds 2008 is er ook een apart damestoernooi met een leuke prijzenpot. Jaarlijks tussen de 100 en 180 deelnemers. Een fraai toernooi.

In 2005 zijn de Pirates een officiele Dart Vereniging geworden. Onder voorzitterschap van Paul Derks draait het uitstekend. Het clubgevoel is een stuk  uitgebreid en de taakverdeling over de teams is goed te noemen. Dat heeft er mede toe geleid dat in mei 2011 de vereniging in een apart belegde extra Ledenvergadering heeft besloten haar heil elders te zoeken. De mogelijkheid tot  huur van een eigen vaste ruimte in Dezibel en de onzekerheid van het voortbestaan van de Kroonkurk waren gegronde redenen. ‘t Kraaienest heet de ruimte en vele vrijwilligers hebben daar in de zomer van 2011 hard gewerkt om een hele fraaie eigen ruimte te maken. Hulde aan hen.

Wat er verder nog gaat komen… We hebben zojuist voor de eerste keer het Pirates Jaegermeister Open in H2o gehouden. Zeer goed bevallen en met als winnaar Michael van Gerwen en als nummer twee Jelle Klaassen natuurlijk een top-event. De DBMN was zelf onder de indruk van de organisatie en locatie, dat men wellicht de Gesloten Midden Nederland hier wil komen houden.

Maar vooral wordt dit natuurlijk het eerste seizoen als eigenaar van een eigen darthonk. Spannende, maar mooie, tijden voor D.V. The Pirates ! Op 10 november 2011 werd de officiele opening van ´t Kraaiennest verricht door Burgemeester Hans Schmidt in het bijzijn van vele leden en belangstellenden. Een goed begin voor een goede vereniging in een goed en mooi verbouwd nieuw onderkomen.


Leave a Reply